O nama

Boksački klub Osijek osnovan je 2008. godine. Prvi predsjednik Kluba bio je g. Krešimir Musa. Klub je tada treninge provodio u športskoj dvorani MUP-a, u Osijeku. Iste godine BK Osijek ostvaruje povijesni rezultat, rezultat koji osječki boks nije imao punih 39 godina.
Boksač Ante Čepo osvaja titulu seniorskog prvaka države u srednjoj kategoriji. Već slijedeće godine Klub počinje s edukacijom najmlađih, otvaranjem škole boksa, također u prostorima MUP-a.

Početkom 2010. godine novi predsjednik Kluba je g. Mladen Mikolčević. Te godine boksački debitanti putuju na prvenstva Hrvatske – kadetsko, juniorsko i seniorsko te osvajaju medalje u svim uzrastima.

Stručni trenerski tim BK Osijek sastoji se od visokoobrazovanih trenera s verificiranim licencama od strane HBS-a. To su treneri koji su imali svojevremeno impozantne natjecateljske rezultate te boksali na najvećim svjetskim smotrama boksača.

Grad Osijek prepoznaje klupske rezultate te dugoročnu perspektivu Kluba i, uz angažman predsjednika Mladena Mikolčevića, BK Osijek dobiva svoju dvoranu u športskom centru Gradski vrt. Dvorana se oprema te izgrađuje u pravu boksačku dvoranu s podnim ringom, mnoštvo boksačkih vreća i ostalim specifičnim boksačkim rekvizitima. U Klubu tada, kao i danas, treniraju tri zasebne sekcije – natjecatelji, škola boksa te rekreativna skupina.

2011. godine kadeti, juniori te seniori BK Osijek putuju na državna prvenstva te ponovno osvajaju medalje na sva tri glavna godišnja natjecanja i potvrđuju kontinuitet profesionalnog i predanog rada, a u svojim redovima ima i seniorskog državnog reprezentativca. Klub kontinuirano djeluje te redovito sudjeluje na natjecanjima iz natjecateljskog kalendara HBS-a te je nositelj kvalitete za boks u gradu Osijeku.

2012.g. BK Osijek postiže do tada u gradu Osijeku nikad ostvaren rezultat, osvaja titulu „Ekipni prvak Hrvatske u seniorima“. Iste godine junior Luka Mažar postaje prvak na pojedinačnom prvenstvu te putuje sa reprezentacijom Hrvatske na Svjetsko prvenstvo za juniore u Armeniju.

Klub 2014.g po drugi puta postaje ekipni državni prvak u 1.HBL (Prva hrvatska boksačka liga), u kojoj su se natjecali boksači iz svih uzrasnih kategorija, a u navedenoj godini u ligi za Osijek nastupaju 3 mlađa kadeta, 2 kadeta, 2 juniora i 2 seniora. Daroviti juniori Kluba, Marijan Rajič i Zvonimir Rebolj, te godine nastupaju za juniorsku reprezentaciju i obojica osvajaju snažan međunarodni turnir u Kosovu „Lah Nimani“ za što stječu i V kategoriju darovitih sportaša HOO. 2014. g. Bruno Gajić nakon Čepe i Mažara treći je državni prvak iz Osijeka od osnivanja kluba, u kategoriji mlađih kadeta.

2015.g. BK Osijek osvaja drugo mjesto na ekipnom državnom prvenstvu, u konkurenciji 33 boksačka kluba iz Hrvatske. U ligi je tijekom 2015.g. nastupilo 14 boksača iz BK Osijek, a najtrofejniji od njih na pojedinačnim državnim prvenstvima su bili: junior Bruno Gajić koji je 2 puta za redom postao državni prvak u kategoriji do 46kg, te državni juniorski viceprvaci Mateo Brekalo (do 70kg) i Ivan Jurkić (do 66kg). Bruno je iste godine nastupio za reprezentaciju na juniorskom Europskom prvenstvu u Lavovu, Ukrajini.

2016.g. Bruno Gajić po treći puta postaje državni prvak, u juniorskoj konkurenciji. Liga te godine ne prati kalendarsku već školsku godinu, tako da liga započeta u siječnju 2016. završava u listopadu 2017. Nakon 12 ligaških kola održanih u godinu i pol dana, u konkurenciji 35 boksačka kluba iz cijele domovine Boksački klub Osijek po treći puta osvaja titulu Ekipnog državnog prvaka. Klub u 2017. godini dobija još jednog prvaka na pojedinačnom prvenstvu. Filip Zdravčević postaje prvak Hrvatske u kategoriji do 65 kilograma u konkurenciji kadeta, u Zadru.

U ligaškoj sezoni 2017/2018 BK Osijek po 5. puta u dosadašnjih 5 ligaških sezona se penje na postolje. Ovaj puta na 3. mjesto. U konkurenciji 37 boksačka kluba iz cijele domovine Osječani osvajaju 3 mjesto. U 2018. Zvonimir Rebolj osvaja zlato na Europskim policijskim i vatrogasnim igrama u Španjolskoj pobjedivši u 3 borbe. Iste godine osvaja i broncu na Beogradskom pobedniku, turniru “A” kategorije. Tek što je postao senior Dominik Gubo biva pozvan u seniorsku reprezentaciju te boksa u Lazama na prijateljskom meću protiv reprezentacije Italije i u Sarajevu na turniru Hakija Turajlić.

Početkom 2019. Klubu se priključuje Osječanin Luka Pratljačić koji je potekao iz BK Mladost no posljednjih godina tražio „svoj dom“ u klubovima Gladijator, Sesvete, i Borovo. Po dolasku u BK Osijek odmah se priključuje pripremama u Splitu u siječnju 2019. te počinje boksati u, novoj, superteškoj kategoriji. Kulminacija promjene sredine, kategorije, primjerenih treninga, stručnosti stožera no i velikog motiva Luke, dižu ga izrazito u formi te zapada u oko Izborniku HBS. Luka, sa svojim trenerom Matkovićem i cijelom delegacijom HBS-a, odlazi na Prvenstvo Europe U22 u ruski Vladikavkaz te osvaja brončanu medalju u mjesecu ožujku 2019. To je prva boksačka medalja osvojena od jednog Osječana sa Prvenstva Europe. 2019. godina na dalje je obilježena osvajanjem 2. mjesta na Ekipnom državnom prvenstvu, medaljama na pojedinačnim PH u svim uzrastima, nastupima naših seniora u dresu reprezentacije te Lukinom osvajanju titule Viceprvaka Balkana. Godina 2019. je jedna od najuspješnijih godina u povijesti kluba te trener Matej Matković i boksač Luka Pratljačić bivaju proglašeni za najboljeg trenera, odnosno sportaša grada Osijeka u 2019.

BK Osijek 2023. godine nadmašio je sve svoje dosadašnje rezultate od kada postoji (2008). Od kada se 2010. krenulo sa školovanjem mladih boksača u dvorani Gradski vrt kroz Školu boksa do ove, 2023., polučio je brojne rezultate. Klub kroz generacije školovanja mladih boksača u Školi boksa dobio je jednu širinu. Ona se iskazala kroz 3 titule državnih Ekipnih prvaka u 1. HBL (Prva Hrvatska boksačka liga). Klub je uvijek imao 10-15 dobrih boksača u ligi i ta razina kvalitete uz dobru “brojčanost” polučila je izvanredna postignuća kroz ekipni rezultat. 1.HBL je tzv. afirmativna razina kvalitete, te se u BK Osijek kroz kvantitetu nastojalo doći do kvalitete. Boks je ipak pojedinačni sport i lijepo je imati kvalitetnu ekipu, no krajnja želja je bila stvaranje pojedinačnih “šampiona”. Širokom bazom, a stručnim radom trenera: Matkovića, umirovljenog Branka Klasića (Bakija), a sada i trenera/natjecatelja Marka Pratljačića, kroz godine ulaganja znanja u pomlatke kluba, klub je dostigao razinu izvrsnosti. Danas u BK Osijek od 7 registriranih natjecatelja (boksača) klub ima 5 kategoriziranih vrhunskih i vrsnih sportaša HOO. Seniorskog Viceprvaka HR u teškoj kategoriji (92kg) i osvajača medalje na Bocskai Cup (Debrecen) Marka Pratljačića i njegovog brata Luku koji je osvojio srebro na Golden belt turniru u Marakešu i nastupao na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Uzbekistanu u superteškoj (+92kg) kategoriji. Zatim ml.seniora, državnog prvaka Luku Tolja u srednjoj kategoriji (75kg), četvrtfinalistu Prvenstva Europe u Armeniji. Juniora Matu Jukića, također državnog prvaka u lakoj (60kg) kategoriji i također četvrtfinalistu Prvenstva Europe u Rumunjskoj. Na kraju i kadeta, državnog prvaka u lakoj (60kg) kategoriji, Niku Vukovića koji je sudjelovao u Mariboru na Prvenstvu Europe za kadete. Danas, rad u našem klubu je znatno olakšan, jer posjedujemo profilirane profesionalne sportaše koji su visoko motivirani i potpuno usmjereni na svoju formu, izvedbu i rezultate. Klinci iz novih generacija Škole boksa imaju se na koga ugledati. Trebaju samo pratiti starije dečke kako daju 110% od sebe, kako su odgovorni i uzoriti sportaši, kako se odnose prema treneru, prema klubu, dvorani, a kako i van dvorane. Klub nastavlja svoj uspješan put s istim entuzijazmom, no uvijek teži postizanju još boljih rezultata, postavljajući letvicu sve više svake godine.